Juelsminde

Juelsminde er i dag kendt som en kyst- og ferieby med et myldrende liv på havnen. Allerede omkring 1500-tallet, var der færgeforbindelse mellem Bogense og Klak ring, og Juelsminde har navn efter den gamle færgegård, Juelsminde, der i 1813 blev bygget af ejeren af godset Palsgaard, kammerherre Niels Juel Reedtz. Færgeforbindelsen skabte en stor samhandel mellem Fyn og Jylland, og hvert år afholdtes det store Sand bjerg Marked ved færgegården.

I 1884 åbnede jernbanen mellem Horsens og Juelsminde, og byudviklingen blev endnu mere intens, da man indviede havnen i 1896. Banen blev nedlagt i 1957, da privatbiler og lastbiler tog over. I 1962 udvidedes med færgehavn og daglig færgefart til Kalundborg. I 1996 blev denne færgerute dog endeligt indstillet. I nyere tid spiller havnen en vigtig rolle som lystbådehavn.

Især godsejer Einar Viggo Schou satte fra 1908 sit præg på byudvik­lingen. I 1911 indledtes et samarbejde mellem Schou og arkitekten Johannes Magdahl Nielsen om en kirke til byen. Kirken blev indviet i 1913, og Schou og Magdahl Nielsen lagde sammen en plan for byens udvikling.

I 1912 købte Einar Viggo Schou fregatten Jylland, som ellers skulle ophugges. Under 1. verdenskrig 1914-1919 var skibet udlånt til Marinen og lå i Nørre Sundby som radiostation. Men ellers lå fregatten opankret i Sandbjerg Vig frem til Schous død i 1925. Især om sommeren valfartede mange til Juelsminde for at besigtige det store skib. Fregatten Jyllands Anker ligger nu på havnen i Juelsminde og indgår i byens våbenskjold.

På kirkegården i Juelsminde findes gravstedet for Einar og Elisabeth Schou.

Del denne side