Kyststien Snaptun - Juelsminde

Sporet mellem Snaptun og Juelsminde er en utrolig smuk 22 km lang vandretur.

Du kan begynde turen i f.eks. Snaptun eller Juelsminde, men også tage turen i etaper. Der er f.eks. gode parkeringsmuligheder ved Naturcenter Tønballe, Pøt Strandby, As Vig, Kirkholm, Palsgaard og i Bugten. På turen kan du opleve et spændende landbrugs- og kulturlandskab. Der er opsat informationstavler langs sporet, og du kan aflægge besøg på Tønballe Naturcenter, hvor der bl.a. er en udstilling om kultur, natur, geologi m.v.

Her er et par highlite og historiske fakta, når du din vandretur starter i den hyggelige havneby Snaptun.  

1: Havnebyen Snaptun
Snaptun blev grundlagt i 1856-57 som et landingssted for landbrugs­produkter fra Hjarnø og Endelave. 

2: Skanserne ved Horsens Fjord 
For at beskytte Horsens er der flere gange etableret skanser ved fjordmundingen. Lille Batteri ved Hesteodde menes at være den ældste skanse.

3. Jensgaard 
Jensgaard er oprindeligt en hovedgård med fæstebønder. Den nævnes første gang omkring år 1300, hvor den kaldtes Inæs og skulle tilhøre Øm Kloster.

4. As Vig 
Langs stranden syd for Sønderby Skov er et stort sommerhusområde etableret på marint forland – det vil sige sandbanker, som er aflejret langs kysten. Den hvidkalkede As Kirke ligger smukt på en forhøjning nær vandet. Kirken har romansk kor og skib.

5. Voldstedet ved Palsgaard 
Palsgaard har været hovedsæde for forskellige adelige slægter, som havde fæstebønder bosat i de omliggende landsbyer. Det ældste Palsgaard har ligget ved voldstedet på Ashoveds nordkyst. Voldstedet ligger i en kunstig sø og består af to banker. På den lille banke stod sandsynligvis et tårn omgivet af en palisade. Det har været beboernes sidste tilflugtssted. På den større banke stod herskabets beboelseshus lidt svagere befæstet. Avlsgården har nok ligget mere praktisk længere inde i landet. Rester af det ældste Palsgaard er dateret til 1275-1300.

6. Palsgaard Park og Gods 
Herregården med den flotte park, store virksomhed og velholdte gamle bygninger er et besøg værd. 
På stierne rundt gennem parken kommer man forbi hovedbygningen, der højt på sin banke skuer ud over Bugten ved Juelsminde.
Parken byder på kunst, smukke staudebede, mægtige Rhododendron og en række sjældne træarter.

7. Håbet 
Håbet er betegnelsen på en lavtliggende, afsnøret havbugt syd for Palsgaard og Hosby. 

8. Sandbjerg Vig 
Sandbjerg Vig er et stort lavtliggende område med strand­enge på hævet havbund.

9. Juelsminde 
Juelsminde er i dag kendt som en kyst- og ferieby med et myld­rende liv på havne­n. Allerede omkring 1500-tallet, var der færge-forbindelse mellem Bogense og Klak­ring.

Kyststien Snaptun - Juelsminde er en del af vandrestier fra Spor i Landskab, der giver alle interesserede mulighed for at opleve sider af den danske natur, som ellers ikke er tilgængelig for offentligheden. 

Del denne side

Opdateret af:

VisitJuelsminde turist@visitjuelsminde.dk
 

Kontakt

Adresse

Snaptun Strandvej 15
Snaptun
7130 Juelsminde

Fakta

  • Type

    • Vandreture

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 10.050774256972
Latitude : 55.82215506838