©  Foto:

As Kirke

Denne kirke ved Kirkholm er blandt de smukkest beliggende i regionen med en flot udsigt over As Vig og dens badestrande. Kirken, der er placeret usædvanligt tæt ved kysten, er bygget i sidste halvdel af 1200-tallet.

Kirken i ferielandet

As Kirke ligger ved den lille bebyggelse Kirkholm på en skrænt med udsigt til Kattegat med en forrygende udsigt til bugten ved As Vig. Har du været på stranden eller sommerhusophold i området, har du med garanti set kirken, som tårner sig op bag stranden.

Kirken er bygget i sidste halvdel af 1200-tallet, og er dermed ikke blandt de yngste af de mange danske stenkirker, som blev bygget i 11-1200-tallet. Det var dog ganske sjældent på denne tid, at man byggede kirker så tæt på kysten. Regionens øvrige kirker er da også bygget længere inde i land. Danmark var i denne periode hærget af sørøvere, der plyndrede landets kyster, og derfor var det risikabelt at placere kirker med deres rigdomme ved kysten. Regionens andre kystkirker er placeret på øerne i Det Østjyske Øhav, og er typisk fra 14-1500-tallet.

As Kirke (oprindeligt Assens Kirke) var ejet af Kronen frem til 1687, hvor den blev solgt til det lokale gods, Palsgaard. Den var dernæst ejet af godset ganske længe – helt frem til 1923, hvor den overgik til selveje.

 

Om kirken

As Kirke består af skib og kor fra sidste halvdel af 1200-tallet. Som mange andre danske kirker blev våbenhus og tårn tilføjet i den sene middelalder i perioden 1475-1525. Tårnet er relativt smalt, et såkaldt styltetårn, som stort set kun ses i Østjylland. Kirken fremstår smuk og hvidkalket med et tag af røde teglsten. Den glider smukt ind i landskabet og det bagvedliggende hav.

Tidligere var der et kapel, hvor Palsgaards ejere lå begravet. Dette blev dog nedrevet omkring 1800.

Kirkens inventar er skiftet flere gange gennem tiden, og der er begrænset med inventar fra kirkens tidlige perioder. Dele af kirkens tidligere inventar kan ses hos Glud Museum og Horsens Museum. Værd at nævne er den romanske døbefont i granit, som formentlig er ældre end kirken. Det vides ikke om døbefonten altid har stået i kirken.

Inde i kirken kan man se restaurerede kalkmalerier, som stammer fra middelalderen. Malerierne er ganske typiske for deres tid og dekorative af natur. Der er også malede dyrehoveder af blandt andet hjort, får, vædder og diverse fantasidyr. Illustrationerne er fra Æsops Fabel om rævens og storkens gæstebud.

Af andet inventar kan nævnes en klokke fra 1510, gotiske alterstager og et krucifiks fra 1600-tallet.

 

Vil du besøge kirken?

As Kirke er åben, når personalet er ved kirken. Kirken kan være åben i perioden mandag-fredag klokken 8-15. Der er dog ingen garantier for, at kirken er åben, når du kommer. Der er personale ved kirken størstedelen af tiden i perioden. Du er velkommen til at kigge ind i kirken, hvis der er åbent.

Når du besøger As Kirke, bør du overveje at gå en tur ned til stranden. Kirkholm Strand og As Vig Strand er ganske fine sandstrande, som egner sig godt til badning. Du kan også opleve både kirke og strand på en vandretur på den populære vandrerute Kyststien Snaptun-Juelsminde.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.