Staksrode Skov

Foto: Jens Kjær
Attraktioner
Naturområder
Adresse

Staksrodevej

7150 Barrit

Kontakt

Staksrode Skov kaldes 'Strandskoven på lerfødder'", på grund af de store mængder ler i skrænterne, som har resulteret i en af Østjyllands mest dramatiske kyststrækninger langs denne blandede løv- og nåleskov.

Det er det særligt finkornede, plastiske Lillebæltsler, som har givet kystskoven sit udtryk. Dette ler suger nemlig vand til sig ved store regnskyl og tøbrud, og kan derfor pludselig glide ned mod stranden og med sig bringe kæmpetræer, som vælter ned på Stenhøj Strand, der ligger nedenfor Staksrode Skov. Disse skred har skabt terrasseformede plateauer i skoven, hvilket har skabt et paradis for botanikere - her kan nemlig findes sjældne orkidéer ægbladet fliglæbe, langsporet gøgelilje og stor gøgeurt, der kun vokser få stedet i Danmark. Alle orkideer er strengt fredede og må hverken plukkes eller beskadiges. 

I den 218 hektar store Staksrode Skov er der tre afmærkede vandreruter, som kan ses på kortet i denne folder, der fører til smukke udsigtspunkter, bjergfald, gravhøje, strand og endda ruinen af middelalderborgen Stagsevold. Skoven har også bålpladser, primitive teltpladser og et shelter, altsammen med smuk udsigt over Vejle Fjord. Parkeringsmulighed forefindes ovenfor Stenhøj Strand. Skovvejene i Staksrode Skov kan under normale vejrforhold godt klares af kørestole, men den gule vandrerute er ikke egnet for gangbesværede eller kørestolsbrugere.

Skovens historie:

Staksrode Skov har siden 1499 hørt under Boller Slot øst for Horsens og sammen med de øvrige Boller-skove haft stor betydning for slottet. Dels har godsejeren hentet brændsel og bygningsmaterialer, og dels har hans fæstebønder hentet både brændsel og gærdsel (grene til risgærder), ligesom de har ladet deres svin æde olden i skovbunden.

I 1920'erne var der otte mand ansat i Staksrode Skov alene. Halvdelen var deltidsansatte, som arbejdede i skoven om vinteren og havde andet arbejde om sommeren som fx drænsgraver, tækkemand eller landbrugsmedhjælper. Når skovfogeden kom ridende til skoven for at se til folkene, var det kutyme, at arbejderne bukkede og tog kasketten af.

I 1930 blev Boller-skovene solgt til den danske stat. I midten af 1930'erne, hvor der var stor arbejdsløshed, blev vejene i skoven lavet som et beskæftigelsesprojekt. 

I 2018 kom Staksrode Skov med i regeringens naturplan, hvor godt 13.500 hektar skov fremover vil få lov at stå urørt. Udvælgelsen skyldes skovens store biologisk mangfoldighed, hvor især de store bjergfald i Stagsrode huser en helt unik flora og fauna. Væltede træer skal have lov til at blive liggende, mens svampe, insekter samt kryb og kravl får frit lejde. Læs Naturstyrelsens faktaark om Staksrode Skov her.

 

Adresse

Staksrodevej

7150 Barrit

Facilities

Afmærkede ruter

Relaterede produkter

Se mere
Opdateret af: