VisitJuelsminde

Purhøj

Purhøj er en af Danmarks største bakker med et karakteristisk udseende og en kreds af bøgetræer på toppen, som kan ses på lang afstand.

Toppen ligger 121 meter over havets overflade, og på toppen er en glimrende udsigt over Horsens by og Horsens Fjord. På en dag med god sigtbarhed er det muligt at se helt til Aarhus mod nord og Æbelø nord for Fyn. Bakken ligger et par kilometer fra den sydlige udkant af Horsens og godt 7 kilometer fra Horsens Centrum.

Det er en gammel gravhøj fra den yngre stenalder. Gravhøjen er dog desværre i tidens løb blevet gravet ud, og tilbage står gravranden som en lav kredsformet vold.

Arkæologiske udgravninger på stedet har blot givet et fåtal af fund i form af spydspidser i flint, men ikke langt fra toppen har man fundet en større gravplads med store arkæologiske fund.

Ifølge et gammelt sagn var Purhøj også samlingssted for hekse og trolde på Valborgsaften, hvor hekse blev transporteret til bakken af hundjævle.

 

Galgebakken

Et kort stykke fra Purhøj ligger Galgebakken, der topper i 111 meters højde. Som navnet antyder, har Galgebakken en dramatisk historie, idet den var henrettelsessted for forbrydere og mordere.

Her blev tyveknægte hængt med tyvekoster på ryggen, og mordere blev halshugget til offentligt skue. Den sidste henrettelse fandt sted så sent som i 1856, hvor Søren Bundgård Rasmussen blev dømt til "at miste sin hals og hans hoved at sætte på en stage" for mordet på en kun 14-årig pige.

 

Bestig Bjerge

Purhøj er med i BestigBjerge, som er en leg, hvor man kan finde koder for foden og på toppen af en lang række af Danmarks højeste bakker.