Gudenåstien Voervadsbro-Emborg

Gudenåstien fra Voervadsbro til Emborg er en afmærket vandrerute, der løber gennem et af Danmarks smukkeste istidslandskaber med smukke udsigtspunkter, søer, skove og kulturhistoriske perler.

Gudenåstien er en sammenhængende vandresti, der når den er færdig vil gå fra Gudenåens kilder ved Tinnet Krat til Randers Fjord.

På denne 17 kilometer lange strækning nord for Horsens kommer man gennem smukt kuperet landskab, hyggelige landsbyer og over steder med stor kulturhistorisk oplevelsesværdi.

Gudenåstien er skiltet med røde pile og prikker. I forbindelse med Gudenåstien er flere lokale ruter afmærket med gule pile og prikker, så det er muligt at tage en afstikker gennem smuk natur.

Ved rutens start (eller afslutning) i Voervadsbro kan det anbefales, at tage et måltid mad på den populære fiskerestaurant, Det Lille Røgeri. Fra Højlundvej i Voervadsbro følges Gudenåen mod nord. Efter nogle kilometer rammer man et af Danmarks smukkeste udsigtspunkter, Sukkertoppen i skovklædt terræn. Herfra har man udsigt over Søhøjlandet og Mossø.

Fra Sukkertoppen går turen ned til Klostermølle, der ligger for enden af Jyllands næststørste sø, Mossø. Klostermølle er et gammelt benediktinerkloster fra 1536, der senere har været benyttet som papirfabrik. I dag ligger der et stort smukt bygningskompleks med blandt andet en lille udstilling, en tørrelade, Danmarks længste træbygning og et fugletårn. Klostermølle er et godt udflugtssted med mulighed for at nyde frokost.

Ved Klostermølle kan du også se den 1,3 kilometer lange møllekanal og beundre naturen ved Danmarks største indlandsdelta, Klosterkær, der ligger mellem Mossø og Salten Langsø 

Længere mod nord kommer ruten til Gl. Rye, hvor du kan beundre de smukke lyngbakker. Herfra slår ruten et knæk mod syd til Emborg, hvor det kan anbefales at besøge Øm Kloster Museum.

Forslag til afstikker

Når du drager mod nord fra Klostermølle kan du overveje at tage forbi det smukke lyngklædte naturområde, Ryekol, hvor du blandt andet kan se det historiske Rye Flyveplads med adskillige levn fra 2. Verdenskrig. Flyvepladsen blev brugt som base for tyske tropper under krigen og senere som flygtningelejr for 12.000 flygtninge i krigens afslutning.