VisitJuelsminde
Hjarnø øen opleves bedst til fods eller på cykel

Hjarnø = Kystnær øcharme

Ikke mange steder er østemning så lettilgængelig som på Hjarnø. Færgeturen tager kun fem minutter - og når du kommer over på den anden side, så venter smuk natur og charmerende, fredeligt øliv, der kan få dig helt ned i gear.  

Perlen i Horsens Fjord

Når du hopper på Hjarnøfærgen i Snaptun venter betagende natur og uanede mængder af fred og ro på dig lige forude. Hjarnø er ikke stor, men er en perfekt getaway, som leder tankerne væk fra hverdagens stress og jag. Øens lille befolkning tager glædeligt imod dig og sørger for, at du får en god autentisk øoplevelse med hjem i bagagen. 

Når du bliver sulten

Bliv lidt længere - tag en overnatning

Hjarnø er ikke større end at du kan gå rundt

Vidste du det om Hjarnø?

Ifølge et gammelt sagn er Hjarnø opkaldt efter Kong Hjarne. Da Kong Frode Fredegod afgik ved døden troede man fejlagtigt, at hans søn Fridlev, der var arving til tronen, også var gået bort i krig. Derfor afholdt man en konkurrence, hvor den person, der kunne skrive det smukkeste vers om kongen, skulle overtage den danske trone. Vinderen blev kongens skjald, Hjarne. Som bonus fik han også øen, der i dag kaldes Hjarnø. 

Men Fridlev var langt fra død. Og det endte naturligvis i tvekamp mellem de to, hvor Hjarne mistede livet. Ifølge overleveringer er Hjarne og hans mandskab begravet ved øens skibssætninger, Kalvestenene. 

Men.. mere sandsynligt er det nok, at Hjarnø er opkaldt efter det olddanske ord 'Hiarni', som betyder terrænforhøjning. 

Diverse arkæologiske fund vidner om at Hjarnø har været hjem for liv og aktivitet gennem årtusinder. I Horsens Fjord har man gjort 37 underjordiske fund fra stenalderen - flere af disse på vestsiden af Hjarnø. I det lave vand lige vest for havnen kan man finde rester af en boplads fra denne periode (2.000 f.kr.). 

Inde på land har arkæologer fundet en større guldskat fra yngre jernalder (fra 500-tallet).

De ældste fund på øen daterer sig til omkring 9.500 før vores tidsregning. 

Den største historiske attraktion på øen er kalvestenene, som er blandt de største vikingegrave i form af skibssætning.

Det er skønt at tage til Hjarnø for at vandre i den smukke natur. På sydsiden af øen kan du gå langs kysten mange steder. Blandt andet ved Hjarnø Odde øst for havnen, hvor du har fin strand og vand på begge sider. 

Det er dog ikke muligt at gå på nordsiden af øen. Hjarnø er et beskyttet Natura-2000 område og på den nordlige kyst lever flere større kolonier af fugle.

På vores digitale kort kan du se, hvilken rute vi anbefaler til vandreturen på Hjarnø. 

Livet på en ø er noget ganske særligt. Her går tiden i stå og alt foregår i et mere adstadigt tempo. 

Hjarnø har en befolkning på lidt over 100 personer. De nyder fordelene ved ølivet, men er dog samtigig ganske tæt på fastlandets civilisation. Der er ingen skole på øen - børnene tager færgen hver morgen og går i skole i Glud. Daglivareindkøbene klarer man også på fastlandet - dog kan man finde de mest basale dagligvarer i kiosken hos Hjarnø Camping. 

Hjarnø er lettilgængelig østemning, når det er bedst. For mange er det en drøm at leve på denne måde. 

Tag cyklen til Hjarnø

Du kan komme til Hjarnø med cykel fra Snaptun med Hjarnøfærgen eller med den lille cykelfærge, der sejler til naboøen Alrø. På denne måde kan du komme hele vejen rundt om Horsens Fjord på den populære cykelrute. Den østjyske cykelrute Kulturringen går også over øen.

Solnedgang over mark på Hjarnø
Trampesti gennem yngleområde for fugle på Hjarnø

Besøg også disse områder

Tipi ved vandkanten på Kyststien i Snaptun
Færge

Horsens Fjord

Sol skinner gennem træerne i bøgeskoven ved Hotel Vejlefjord
Træskohage Fyr

Vejle Fjord

Juelsminde by med alt i gåafstand
Juelsminde

Juelsminde

Gudenåens Udspring den eneste flod i Danmark
Uldum Mølle

Gudenåen