Gudenåen, Tørring Det Store Vandskel, gudenåen, skjernå, kilder, udspring

Gudenåen

Gudenå også kaldet Gudenåen er med sine ca. 158 km Danmarks længste vandløb. Gudenåen kaldes også Danmarks eneste flod pga. den særlige fauna, der findes ved åen.
Der er fundet spor efter bebyggelser ved Gudenåen, helt tilbage fra Stenalderen. Fra Middelalderen og frem til i dag, har Gudenåen spillet en stor rolle som fiskevand, transportvej, kraftkilde og rekreativt område, alle vigtige ingredienser i udbygningen af såvel byer og industri langs Gudenåens lange løb.
På engen ved Gudenåens udspring, stikker gamle betonfundamenter op gennem græsset. Det er rester af et badeanlæg fra 1930erne, der udnyttede det friske kildevand. Badeanlægget med svømmebassiner, en fontæne med rindende kildevand og en kaffepavillon var en stor attraktion, men måtte lukke efter en badeulykke kort efter Anden Verdenskrig.

Sagnet om Gudenåen
Sagnet siger, at Gudenåen har fået sit navn efter en ustyrlig fyr, der hed Gudar. Han kidnappede pigen Else fra hendes fars hus i Tinnet Krat, hvor åen har sit udspring. Gudar bandt pigen til en kærre og for at forvirre forfølgerne, kørte han i indviklede sving og slyngninger. Men pigens far søgte hjælp hos en klog mand i Tørring, som kaldte bække og kilder sammen og bad dem om at vise vej. Vandet nåede Gudar ved Randers Fjord. Gudar og hesten druknede, mens den skønne Else slap fri.

Læs mere om Gudenåen her!

Del denne side